HomeMuziek - MusicInteractief Lezen - Interactive ReadingMeditatie - MeditationOver - About Sid BachrachThe WeystContactFavourite linksNieuwe Inzichten - New Insights
Sid Bachrach
English
Meditatie - Meditation

Richtlijnen voor dagelijkse meditatie


 

Meditatie is een middel dat we kunnen gebruiken voor inzicht en verandering. Meditatie brengt ons bij ons ware ik. Het kan worden gezien als het gereedschap van een beeldhouwer, dat het wezenlijke onthult als het overtollige is verwijderd.

 

Meditatie is een bron van inspiratie voor actie en sociale verandering. Overdenking en verandering zijn vergelijkbaar met het ritme van onze ademhaling – inademen en uitademen. Als we ’s morgens vroeg mediteren, worden we voorbereid op onze dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen.

 

De grootste – maar ook de dankbaarste – uitdaging die we in het leven onder ogen moeten zien is het onder controle houden van onze geest. Natuurlijk is hier enorm veel geduld en discipline voor nodig. Mahatma Gandhi omschreef de innerlijke kracht die we voor deze taken nodig hebben als iemand die de oceaan met een klein kopje leeg wil scheppen. We moeten onze geest terugbrengen naar de oorspronkelijke staat van kalmte en helderheid. 

 

 

Allereerst heb je een plek nodig in je huis die je uitnodigt om te mediteren. Een vredig hoekje waar je rust en schoonheid vindt. Je hebt genoeg ruimte nodig voor yoga-oefeningen, zodat je voor de meditatie je lichaam kunt ontspannen en rekken. Of je nu op een kussen, meditatiebankje of stoel zit, het belangrijkste is dat je eraan denkt dat je rechtop zit, in een ontspannen positie. Dat geldt zelfs voor de spieren in je gezicht. Probeer eens de glimlach van de Boeddha of die van de Mona Lisa in je geest op te roepen. En dan begint het allemaal. Hoe word je je eigen geest de baas?

 

Toen we ons op onze eigen adem gingen concentreren en positieve, inspirerende mantra’s gingen herhalen, begonnen we te leren hoe we onze geest onder controle konden houden. We kozen voor positieve inspiratie in plaats van toe te staan dat onze geest ons naar die plekken bracht waar hij naartoe wilde. Je kunt de hele dag door af en toe eenvoudige zinnen die je tijdens de meditatie fluistert, zoals: ‘Wees kalm in je gedachten, wees kalm in jezelf en wees hier in het nu’ gebruiken. Beschouw deze zinnen als je persoonlijke resetknop. Dagelijkse zitmeditatie kan worden uitgebreid tot een voortdurende meditatieve benadering van het leven, zodat we alle gedachten die in ons opkomen herkennen, maar toch kiezen voor de rust in onze geest. De gedachten worden niet ontkracht, alleen hun impulsiviteit wordt een halt toegeroepen, waardoor je de tijd krijgt en een vredig perspectief om ze te ordenen. Op die manier kunnen we uitfilteren wat echt belangrijk is en zelf bepalen hoe we willen denken, leven en handelen in plaats van te worden overheerst door willekeurig opkomende gedachten en reacties die onmiddellijk moeten worden gegeven.

 

Nog een tip voor meditatie en een meditatieve manier van leven is wat ik noem het ‘Pinokkio-koord’. Je schouders gaan tijdens de meditatie of op andere momenten van de dag misschien hangen. Je bent misschien gewoonweg moe of vindt je taken te zwaar. Probeer je dan eens een onzichtbaar touwtje voor te stellen, het ‘Pinokkio-koord’, dat je omhoog trekt en je rechte, verticale positie tijdens de meditatie herstelt. Overdag kun je ook rechtop gaan staan en je armen zo ver je kunt boven je hoofd tillen, waarbij je handpalmen elkaar raken. Adem diep in en voel hoe je ruggengraat zich uitstrekt. Denk aan al je uitdagingen, je unieke plek op deze wereld en vooral aan de mensen van wie je houdt en die van jou houden. Zo voel je je weer fris en kun je bedenken dat je in je leven altijd hogere toppen kunt bereiken. Maar bedenk vooral: ‘Hou je recht en glimlach!’

*1

 

Tot slot: Het kan jaren duren voor je het gevoel hebt dat je ook maar iets bereikt. Laat je niet ontmoedigen. Waar heb je anders een heel leven voor gekregen? Als je oprecht en wijs met de uitdagingen en mensen die je pad kruisen omgaat, ben je op de goede weg. Echte ontmoetingen voelen aan als ‘Wateren des levens die je ziel in worden gegoten’ *2. Je dorst naar vervulling zal worden gelest, je bron wordt vernieuwd en je kunt inspiratie delen. Ons leven is dan zinvol en de moeite waard. Anders zouden onze ziel en ons innerlijk leven droog worden als een woestijn en alleen bestaan aan de oppervlakte van het leven, voor onszelf en in onze eigen kleine, geïsoleerde wereld. Bovendien is vooruitgang merkbaar wanneer woede,frustratie en ongeduld opkomen en net zo snel weer verdwijnen als ze kwamen.

 

Meditatie is een levenslange opgave, die de moeite waard is. Meditatie helpt ons een meditatieve benadering te creëren die ons meer mededogen en begrip voor onszelf en onze wereld brengt. Succes!

 

*1 Uit het gedicht Hou je recht en glimlach van Lanza del Vasto.

 

*2 Martin Buber, De Weg van de Mens, Hoofdstuk 6: Waar we zijn

 

Als je meer bewijs wilt voor de positieve effecten van meditatie, kun je googelen op de studies van de Amerikaanse neuroloog Marcus Rachle. Ook is er op 7 december 2010 op Nederland 2 een documentaire vertoond waarin wetenschappelijk onderzoek over meditatie

in de Verenigde Staten en aan de Radboud-universiteit in Nijmegen werd onderzocht.

Henk Barendrecht, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en Vipassanameditatie-instructeur, heeft retraites in ons centrum geleid en legt in deze documentaire zijn onderzoek uit.

 

 


HomeMuziek - MusicInteractief Lezen - Interactive ReadingMeditatie - MeditationOver - About Sid BachrachThe WeystContactFavourite linksNieuwe Inzichten - New Insights